Zware 'Nacht' voor FABORY Rallyteam

14 Oktober, 2015

De GTC Rally van afgelopen weekend was geen gemakkelijk evenement voor het FABORY Rallyteam. Op bijna alle zestien klassementsproeven kampten Johan Faes en navigator Christiaan van der Rijsen met tegenslagen. Desondanks kon de equipe hun Mitsubishi Lancer Evo IX met een zevende plek algemeen op zak over het finishpodium in Etten-Leur sturen.

Op vrijdagavond 9 oktober vormde de befaamde ‘Nacht van Achtmaal’ de aftrap van de GTC Rally. Die avond stonden zes klassementsproeven op het programma, die allemaal in het donker verreden werden. Faes blikt terug: “We begonnen goed, maar daarna begon de technische malheur. Halverwege de eerste proef voelde de auto opeens erg vreemd aan. Het was alsof de schokbrekers ineens heel erg zacht stonden, of dat ik twee lekke achterbanden had. Het bleek de stuurbekrachtiging te zijn. Ik heb wel vaker een probleem met de stuurbekrachtiging gehad, maar toen werd het sturen heel erg zwaar. Nu was het precies andersom en ging het heel erg licht. Ik voelde totaal geen weerstand meer in het stuur. Als ik er een tikje tegenaan gaf, draaide het stuur vanzelf drie keer rond. Ik had de eerste die proeven dus helemaal geen gevoel met de auto. Toch hebben we nog redelijke tijden kunnen rijden. Aan het eind van de derde proef begon de stuurbekrachtiging het helemaal te begeven. Toen werd het nog gekker: in de rechterbochten had ik een heel licht stuur, in de linkerbochten juist een heel zwaar stuur. Niet te doen en bovendien erg gevaarlijk.” Na die eerste drie proeven kon de equipe gelukkig weer naar de service in Etten-Leur en de auto door het serviceteam laten repareren. Daarna stonden de laatste drie proeven van die avond op het programma. “De eerste boucle vergde veel van mij, dat wreekte zich in de tweede boucle. De stress en inspanning hadden hun tol geëist, waardoor de toch al zware proeven in het donker nog zwaarder werden. Ik was blij dat we de auto ’s nachts heelhuids in het parc ferme konden zetten.”

Na een goede nachtrust gingen Faes en Van der Rijsen de volgende dag vol goede moed op pad voor de resterende tien klassementsproeven. Echter, nu bleek de auto ineens stevig naar rechts te trekken. De monteurs hadden de Evo steeds opnieuw uitgelijnd, maar konden de oorzaak niet vinden. Faes: “Het viel niet mee. Ook op de proef en tijdens het remmen trok de auto sterk naar rechts. Dit was ook de oorzaak dat ik een rempunt op een klinkerweggetje niet meer kon halen. De auto trok naar rechts en ik zag aankomen dat we de ‘big bags’, die in de bocht stonden, met de zijkant zouden gaan raken. Door aan de handrem te trekken zorgde ik ervoor dat we die zakken niet van opzij, maar met de achterkant raakten. We hadden behoorlijk wat schade, maar konden wel doorrijden. Later bleek dat we een hele snelle tijd op die proef aan het neerzetten waren: de tweede keer dat we die proef reden waren we maar 5 seconden sneller dan de eerste keer met crash. Later op de dag maakte ik ook nog een verkeerde bandenkeuze (veel te hard), waardoor ik eigenlijk de hele wedstrijd niet ontspannen heb gereden. Pas tijdens de laatste boucle begon het ergens op te lijken. Toen hadden we de oorzaak van het naar rechts trekken gevonden en reed ik met de juiste afstelling en banden.” Uiteindelijk reed de equipe als zevende algemeen en vierde groep N over het podium. “Ik was graag voor Jonas Langenakens (eveneens in een Evo IX, groep N) geëindigd, maar dat mocht deze keer niet zo zijn. Van Ballegooijen en Van den Heuvel (Evo X, groep N’s) waren niet bij te houden en ook van Iersel (R4) reed sterk. Gezien alle problemen die we hebben gehad ben ik toch nog wel blij met de 7de plaats algemeen,” besluit Faes.

Het volgende evenement voor het FABORY Rallyteam is de Condroz Rally, van 6 tot en met 8 november rondom het Belgische Huy. Later meer!

Gallery
Bekijk meer
Video
Bekijk meer
Verslag
14 December, 2015
Johan Faes: "Het was een prachtig seizoen!"

We hebben voor heel veel Belgische wedstrijden gekozen. In die wedstrijden kunnen we het verschil nog maken ...

Lees meer